(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

TEKNOLOJİNİN ORTOPEDİK YAN ETKİLERİ

Op. Dr. Erol GÜNEN

Gelişen teknoloji hayatı kolaylaştırdı ama hareket etmeyi neredeyse unutturdu. Artık alışverişi, eğlenceyi, işi hatta sosyalleşmeyi bile ekran başından yapar hale geldik. Bu değişim, özellikle kas-iskelet sistemi üzerinde beklenenden çok daha büyük etkiler yaratıyor.

Günümüzde ortopedi kliniklerine başvuran birçok hastada, şikâyetlerin temelinde hareketsizlik, yanlış duruş ve teknoloji kaynaklı alışkanlıklar yer alıyor. Özellikle genç yaş grubunda giderek artan postür bozuklukları ve erken yaşta görülen bel-boyun ağrıları, teknolojinin karanlık yüzünü gözler önüne seriyor.

Hangi Teknolojik Alışkanlıklar Ortopedik Sorunlara Yol Açıyor?

Cep Telefonuna Uzun Süre Bakmak (Teknoloji Boynu) : Baş öne eğildiğinde, boyun omurlarına binen yük normalin 4-5 katına çıkıyor. Bu da kaslarda spazm, boyun düzleşmesi ve hatta fıtıklara neden olabiliyor. Giderek yaygınlaşan "teknoloji boynu", artık orta yaş grubunun değil, ergenlerin ve genç yetişkinlerin sorunu haline geldi.

Bilgisayar Başında Hareketsiz Çalışmak: Saatlerce masa başında sabit pozisyonda oturmak, omurga üzerine binen yükü artırır. Zamanla sırt ve bel kasları zayıflar, duruş bozulur ve omurga sağlığı tehdit altına girer. Özellikle pandemi sonrası yaygınlaşan evden çalışma düzeni, bu sorunun daha da büyümesine neden olmuştur.

Tablet ve Laptop Kullanan Çocuklar: Okul çağı çocukları artık kitap yerine tablet, defter yerine ekran kullanıyor. Yanlış oturuş pozisyonları ve hareketsizlik nedeniyle erken yaşta skolyoz, kifoz ve duruş bozuklukları gelişebiliyor.

Oyun Konsolları ve Hareketsiz Eğlence: Uzun süre oturarak video oyunu oynamak ya da saatlerce dizi izlemek, bel-sırt kaslarını zayıflatır, eklemleri hareketsiz bırakır. Bu da özellikle kalça, diz ve bel bölgelerinde sertlik ve ağrıya yol açar.

En Sık Gördüğümüz Teknoloji Kaynaklı Ortopedik Sorunlar: Boyun düzleşmesi, sırt ve bel ağrısı, karpal tünel sendromu (bilekte sinir sıkışması), omuz sıkışma sendromu, baş parmak tendiniti (sms başparmağı), erken yaşta duruş bozuklukları ve omurga eğrilikleri...

Bu şikâyetler sadece ağrıya değil, uzun vadede hareket kısıtlılığına, postür bozukluklarına ve yaşam kalitesinin ciddi şekilde düşmesine yol açabilir.

Ne Yapmalı? Korunmak Mümkün mü?

Evet, teknolojiyi tamamen bırakmak gerçekçi değil ama onu doğru kullanmayı öğrenmek, vücudumuzu korumak için şart. İşte günlük hayatta uygulanabilecek bazı basit ama etkili öneriler:

  1.  Telefonu, tableti ya da bilgisayarı kullanırken ekranı göz hizasında tutmak, boynunuzu öne eğmekten çok daha sağlıklıdır.
  2.  Masa başında çalışıyorsanız, her 30 dakikada bir kısa bir yürüyüş ya da esneme hareketi yapın.
  3.  Sırtı destekleyen bir sandalye, ayaklar yere tam basmalı, dizler 90 derece açıyla durmalı. Omuzlar düşük, dirsekler gevşek pozisyonda olmalı.
  4.  Her gün 30 dakika yürüyüş, hafif pilates, yüzme ya da yoga gibi omurgayı destekleyen sporları tercih edin.
  5.  Tablet ve bilgisayardan tamamen uzaklaştırmak yerine, oyun saatlerini sınırlayın, açık hava aktiviteleriyle denge sağlayın.

Ortopedi Gelecekte Neye Hazırlanmalı?

Teknolojinin günlük hayatın merkezinde olduğu bu çağda, ortopedistler olarak artık sadece yaşlılarda değil, 20’li yaşlarındaki bireylerde de kronik ağrıları ve omurga sorunlarını daha sık görmeye başladık. Geleceğin ortopedisi, teknolojinin getirdiği yaşam biçimlerine uyum sağlayan yeni tanı ve tedavi modelleriyle şekillenecek. Ancak unutulmamalı ki, en iyi tedavi  önlemedir. Vücudumuz teknolojinin hızına yetişemeyebilir ama doğru alışkanlıklarla uzun yıllar sağlıklı kalabilir. Teknolojiyi bilinçli kullanmak, hem bugününüzü hem geleceğinizi korur. Vücudunuza kulak verin, hareketsizlikten değil, hareketle yaşayın.

 

 



8.04.2025 13:06:11

Bu yazı 232 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 17 kişi online
Toplam ziyaret : 81.353.441

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
POSBIYIK İSTİFA EDER Mİ? / BU KADAR DA OLMAZ!..


Devamını oku »

13.03.2025 11:24:22 tarihinde yazıldı
712 kez okundu

MİDE KANSERİNDE ENDOSKOPİK TEDAVİ


Devamını oku »

10.03.2025 10:24:15 tarihinde yazıldı
894 kez okundu

TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
GEÇ OLMADAN VEDALAŞIN…


Devamını oku »

11.02.2025 13:02:26 tarihinde yazıldı
700 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

DEĞER BÖYLE BİRŞEY!..




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri