(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

SEÇİM BİTTİ, DERDİ BAŞLADI!

Fikri KAPAN

Haberde detayları okumuşsunuzdur; 3-3-1 ile sonuçlanan Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Organ seçimleri, Ereğli tarihinde yeni bir sayfanın açılımını da sağlayacak gibi!

Geçen yıl Ekim-Kasım’da yapılması gereken, ancak Nisan 2018’e ertelenen seçimlerde bu ertelemenin kime yarayıp yaramadığını da (henüz) anlamak zor gibi!

Öncelikle Arslan Keleş liderliğindeki gurubun ‘erken’ başladığı seçim çalışmalarını, Niyazi Özcan grubunun hareketi izledi.

Bu sırada, Merhum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker’in vefatı ile yönetim içinden başkanlığa seçilen Sertan Yalçın da, grubundaki durumun netleşmesiyle birlikte çalışmalara başladı.

Her biri oldukça iddialıydı!

7 Gruptan (20 üye) oluşan TSO Meclisi’nde hesaplar; en az ‘4-3’ üzerinde yapılıyor, ‘5-2’leri ‘7-0’ları dillendirenler oluyordu!

Ama sandık sonuçları öyle demedi; 3-3-1’i attı ortaya; ‘hadi ayıklayın pirincin taşını, ayıklayabilirseniz’ dercesine işleri daha da zorlaştırdı!

Dağılım nasıl oldu?

Yalçın Başkanlığındaki mevcut yönetimindeki mavi liste3 grup, , Keleş liderliğindeki Sarı liste 3 grup alırken, 1 grup da (kendisi listesinden seçilemeyen) Niyazi Özcan’ın beyaz listesi elde etti.

Tabi bu sonuçlarla da hemen matematik, aritmetik, geometri, fizik, kimya; bir nevi hesaplar başladı!

Elbette 3 grup çıkaranların zor durumları kadar, bir grup çıkaran ise; sanki 4 grup kazanmışcasına rahat ve keyifliydi!

Sanırım seçim akşamı da yataklarından oldukça rahat uyumuşlardır!

Çünkü, bir nevi “Anahtar” konumuna geldiler!

Hangi kapıya girseler, o kapı açılacak!..

 ***

Peki neden?

Şöyle açıklayalım;

Ereğli TSO’da gruplar 3’er firmadan oluşuyor. Ancak, üye sayısında düşüş yaşanan tüccar grubunda 2 firma ile temsil ediliyor.

Dolayısıyla 7 firmadan Oda Meclisi’ne girecek isim sayısı 20 olacak.

Son dakika bir değişim olmazsa mevcut haliyle Meclis’e Keleş grubundan 9, Yalçın grubundan 8, Özcan grubundan ise 3 isim girecek.

Meclis’teki seçimlerde söz sahibi olabilmek, karar alma çoğunluğunu sağlayabilmek için ise gereken salt çoğunluk.

Yani 10 artı 1… Yani 11…

Ancak mevcut tabloya göre grupların hiçbiri 11 üyeyi bulamadığından koalisyonlar söz konusu olacak!

Bu gibi durumlarda da genellikle büyük ile küçük bir araya gelir, anlaşma yapılar yönetim ele geçirilir.

İşte bu nedenle, inşaat grubu olan 3. Gruptaki 3 üye, adeta 4 grup kazanmış gibi ‘anahtar’ konumuna geliyor.

İlk görünen de, Sarı liste ile beyaz listenin masaya oturarak anlaşması oluyor.

Tabi bunun için ağırlıklı olarak beyaz liste olan inşaat grubunun istekleri çok olacaktır!

  ***

Uzak ihtimal diyoruz ya;

3’er grup alan sarı ve mavi listeler birleşsin, Ereğli’nin özlediği ve tarihe geçecek olan ‘büyük koalisyon’ oluşturulsun!

Bir yanda Keleş, diğer yanda Yalçın.

Öncelikli sorun ne olur;

Yönetim Kurulu Başkanlığı !!!

Zira Arslan Keleş Başkanlığı ‘ısrarla’ isterken, Merhum Tetiker’den sonra göreve seçilen Sertan yalçın da işi ‘prestij’ meselesi yapabilir!

Ama her işte olduğu gibi, bu işin de kolayı vardır elbette!

İki liste arasında (bir isim de olsa) fazla üye bulunduran ekipten 4, diğer ekipten 3 üye ile yönetim oluşturulur.

Başkanlığı ise dönüşümlü yaparlar.

İster ilk iki yıl Keleş, ardından Yalçın, isterse bunun tersi…

Böylece ilçeye güçlü ekip ile hizmet gelir, Ankara’da da (TOBB) nezdinde) güçlü bir Ereğli ile istenilen her şey alınabilir.

Anlayacağınız, karmaşık gibi görünen tabloda bir iki yol var!

Öyle de olur, böyle de olur!

  ***

Bu konuda tarafların nasıl düşüneceklerini şimdiden kestirmek zor.

Ancak, öncelikle yapmaları gereken; geçmişe sünger çekerek, geleceğe bakmak olmalıdır.

Yani; her ne kadar ‘seviyeli geçtiği bilinse de’ küçük ‘sen-ben’ çekişmeleri unutulmalı, Ereğli’nin geleceğine kim daha iye hizmet edebilecek konumdaysa, bu yönde tercih kullanılmalı.

Yok, ‘yeter ki listeye gireyim de ne olursa olsun’ hesapları ön plana çıkarılırsa, her zamanki gibi kaybeden Ereğli olacaktır. Ki bunda da tüm kesimler hemfikirdir sanıyorum!



17.04.2018 11:04:53

Bu yazı 1573 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

18.04. 06:55:26
Üye diyor ki;

Vallahi tebrik ediyorum yazınızı,ne güzel örnek verdiniz,büyük koalisyon la TOBB güçlü girmemiz gerekli,EGO’larını bir tarafa bırakıp,Ereğli için taşınaltına kim koyuyor tüm üyeler olarak hep beraber izleyeceğiz.bir daha böyle fırsatları kimsenin eline vermezler. Burdan arslan beye mesaj vermek isterim,sayın arslan bey lütfen ben fazla üye çıkarttım,Niyazi bey grubundaki 3 Meclis üyesi arkadaşları ahbap çavuş ilişkileriyle etki altına alarak,illa ben başkan olacağım diye ısrar ederseniz desinler hesabına girerseniz EGO’nuza nefsinize yenik düşer,Ereğli’ye büyük ihanet etmiş olursunuz,bu da işlerinize ticaretinize olumsuz etkiler.aynısı da Yalçın beyede geçerli,3.gruptaki inşaat grubu sarı grupla mavi grub üyeler birleşin demeliler diyeceklerdirde.Hepimiz dostuz arkadaşız,ve 3.grup daki arkadaşlarımız hepsi onurlu insanlardır.kesinlikle iki gruptan ne olursa olsun teklifleri kabul etmeyecekleri düşüncesindeyiz.ereğli herkesin hamlelerini yakından izlemekte,hesabınıda sorar Hayırlıolsu




Şu anda 7 kişi online
Toplam ziyaret : 81.483.356

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

MİDE KANSERİNDE ENDOSKOPİK TEDAVİ


Devamını oku »

10.03.2025 10:24:15 tarihinde yazıldı
951 kez okundu


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
GEÇ OLMADAN VEDALAŞIN…


Devamını oku »

11.02.2025 13:02:26 tarihinde yazıldı
744 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

SANIRSINIZ KAVGA EDİYORLAR!




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri