(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KONTENJAN MI TERCİH Mİ?

Fikri KAPAN

Aylardır "önseçim" ile yatıp kalkılan CHP''de Parti Meclisi''nden çıkan karar Zonguldak''ı, özellikle de Ereğli''yi şok etti dersem yanlış konuşmamış olurum!

Zira, PM''den çıkan karara göre 10 il içinde yer alan Zonguldak''ta Hakim nezaretinde "Ön Seçim" yapılmayacak, parti örgütlerinin kontrolünde "ön eğilim yoklaması" olacak!

Kesin karar mekanizması yine Genel Merkezin olacağı ön eğilimde asıl sıkıntı ise 2. sıranın genel merkez kontenjanına dahil olması!..

Bu açıklamanın ardından milletvekili adaylarından Şerafettin Turpçu ile Harun Akın''ın açıklamaları benzer şekilde yansıdı basına…

"Eğer sıralamada aynı bölgeden bir ve ikinci sıralar çıkarsa, genel merkez bu durumda 2, sırada tercih yapabilecek. Bu da partimizin daha fazla oy alması için düşünülmüş bir durum, sorun yok!.."

CHP''nin Ereğli ayağından milletvekili aday adayı çıkan Avukat Adil Ateş''in demeci de pek farklı değil ancak biraz daha politik ve tedbirli!!!

 

***

CHP Parti Meclisi''nin kararı altında başka şeyler de aranıyor elbette!

Kimisine göre bu durum, mevcut milletvekili Ali İhsan Köktürk''ün ''olası ilk 2''de yer alamamasına'' tedbir olarak gösteriliyor.

Kimisine göre ise Ereğli''nin ''ikinci sıradaki ısrarının bedeli'' olarak yorumlanıyor!..

Çoğunluğun sesine göre ise ''partinin bu dönem Zonguldak kamuoyunda ortaya çıkan güç ve desteğine rağmen sıralama hatası yapılmaması'' olarak öngörülüyor.

Tabi, işin Zonguldak merkezine baktığımızda; ittifak yapacakları bilinen Akın ile Turpçu''nun, birinci sıra mücadelesini de unutmamak lazım! Zira, Akın birinci sıraya giremezse durum kötü!

Turpçu, özellikle CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın''a yakınlığının avantajını kullanır gibime geliyor.

Ali İhsan Köktür olayı ise başlı başına muamma!..

Görev süresince pek toparlayıcı olamayan Köktürk''ün bu dönem çoğunlukça “istenmediğinin” konuşulmasının genel merkezce gözden kaçırılmadığını düşünürsek, ''acaba?'' sorusunu kafamızın bir kenarına koyuveriyoruz!

***

CHP’nin Ereğli kanadında henüz aday adaylığını net olarak açıklayan 2 isim var; Yaşar Balcı, Adil Ateş…

İkisinin de partisel durumları benzer. İyi birer partililer…

Yaş itibarıyla da "siyaseten genç" denilebilecek konumdalar.

Bu isimlere Ankara merkezli Ereğli çocuğu Avukat Ünal Demirtaş''ı da ekleyebiliriz. Ancak Demirtaş''ın "ön seçim" veya" ön eğilim"de sandıktan istediği sırada çıkabileceğini düşünen partili az!

Dolayısıyla partinin Ankara Merkezi''nde diyaloğu daha fazla olduğu söylenen Demirtaş''ın da "2. Sıra kontenjanı" beklentisi olabilir!

***

Unuttum sanmayın; elbette partide aday adayı olması ihtimali bulunan bir kişi daha var; eski Belediye Başkanı Halil Posbıyık!

Aslında yaşı ve siyasi geçmişine baktığımızda kendisine artık "dur" demesi gereken Posbıyık, ön seçim olmaması için epey çaba sarf edenlerdendi.

Çünkü özellikle yerel seçimi kaybetmesi, başkanlık döneminde parti içinde bölünmelere yol açması yine partililerin büyük tepkisini çekmişti. Dolayısıyla bugünlerde çıkıp ''2. Sıra Ereğli''ye verilmezse aday adayı olmam!'' gibi sözler sarf ederse, bu ''sıralamadan'' değil, ön seçim çekincesinden olacaktır!

Aslında beni sevmese de bir önerim olacak kendisine;

Parti''nin duayenlerinden Ruhi Cöbekoğlu, seçim kaybetmiş olsa da hep bir ''ağabey'' gibi partisine sahip çıktı.

Herkes (Halil Posbıyık dahil) giderek kendisinden "icazet" aldı. Bunun sebebi şuydu; Cöbekoğlu, 1994''de seçim kaybettikten sonra kenara çekildi, takip etti, akıl verdi ama kimsenin içine nifak sokmadı bir daha da bir yerlere aday olmadı.

Her ne kadar geç kalınmış olsa da; Posbıyık''ın şunu yapması, yine de siyasi kişiliğini, kariyerini korur ve çok istediği "ağabeyliği" kendisine yakıştıranlar çoğalır.

Partide çıkan ve çıkması muhtemel aday adaylarını toplayarak basının önüne çıksa; "aday değilim. Bu arkadaşlarımdan hangisi iyi bir yerde aday gösterilirse sonuna kadar da desteğim" türünden sözler söylese inanın yine çevresi kalabalıklaşır!

Ama ben önerdim diye bunu yapmayacağını da biliyorum!

Neyse, önümüzde daha epeyce süre var…

Bekleyelim, görelim!..



20.02.2015 15:13:17

Bu yazı 1848 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

20.02. 21:38:46
chp'li diyor ki;

ön seçim yoksa benzin istasyonları iş yapabilir anlayana




Şu anda 15 kişi online
Toplam ziyaret : 81.495.663

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

MİDE KANSERİNDE ENDOSKOPİK TEDAVİ


Devamını oku »

10.03.2025 10:24:15 tarihinde yazıldı
955 kez okundu


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
GEÇ OLMADAN VEDALAŞIN…


Devamını oku »

11.02.2025 13:02:26 tarihinde yazıldı
748 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

SANIRSINIZ KAVGA EDİYORLAR!




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri