| |||
HER DALDA BAŞARILI![]() Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Akademisyenlerinin projesi patent almaya hak kazandı, Çevre Dostu Faydalı Model Başvurusu Tescillendi; Çevresel Faktörleri Belirleyen Yenilikçi Bir Sistem Geliştirdi BEUN basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğünün yazılı açıklamalarına göre, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altın ve Arş. Gör. Bekir Fatih Kahraman’ın buluş sahibi olduğu “Ağır Metal ve Petrol Hidrokarbonların Bir Arada Bulunduğu Kirlenmiş Sahaların İyileştirilmesi ve Arıtımı İçin Bir Yöntem” başlıklı proje, patent almaya hak kazandı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent almaya layık görülen bu proje vasıtasıyla; ağır metalin sıfır değerlikli demir nanotanecikleri (SDDN) ile hareketsizleştirilmesi (immobilization), biyoelverişliliğinin ve toksik etkisinin azaltılması; takip eden süreçte ise mikrobiyal faaliyeti artırmaya yönelik uygulamalarla (iyileştirici müdahaleler (bio-stimulation) ve özel mikroorganizma türleri ile arıtım (bio-augmentation)) petrol hidrokarbonlarının biyolojik olarak giderimi gerçekleştirilebilecek. BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, akademisyenlerin başarılarından memnuiyet duyduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Üniversitemiz bünyesinde yapılan yenilikçi ve fayda odaklı çalışmaların hem akademik dünyada hem de sektörlerde önemli bir yer edindiğini görmek bizleri gururlandırıyor. Mühendislik Fakültemizin bu başarısı, Çevre Mühendisliğinde önemli bir katkı sunacaktır. Ayrıca, bu tür projelere destek veren akademik kadromuza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Bu arada, BEUN Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Bayar’ın buluş sahibi olduğu "Yapı Malzemesi Olarak Rüzgâr Enerjisinden İçinde Bulunan Çift Yönlü Tribünler ve Yüzeyine Eklenmiş Solar Panellerle Elektrik Enerjisi Üretebilen Hibrid Cephe ve Çatı Kaplamaları Üretilmesi" başlıklı faydalı model başvurusu tescil belgesi almaya hak kazandı. Rektörü Prof. Dr. Özölçer, konuya ilişkin açıklamasında, "Üniversitemizin akademik kadrosunun gerçekleştirdiği bu tür yenilikçi ve çevre dostu projeler, sadece akademik camiada değil ilgili sektörde de büyük bir değer taşımaktadır. Prof. Dr. Gökhan Bayar’ın geliştirdiği hibrid enerji üretim sistemi, enerji verimliliği alanındaki sorunlara etkili çözümler sunacak bu model ile Mühendislik Fakültemiz, bilimsel çalışmalarında sürdürülebilirlik ve yenilikçilik ilkelerine dayalı çözümler üretmeye devam edeceğine inanıyorum” görüşlerine yer verdi. YENİLİKÇİ SİSTEMGELİŞTİRİLDİ Diğer yandan BEUN Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Prof. Dr. Gökhan Bayar’ın, "Emlak Siteleri Üzerinde Yaşam Kalitesine Dair Bilgilerin Görülmesini Sağlayan İzleme Sistemi ve Yöntemi" başlıklı faydalı model başvurusu tescil belgesi almaya hak kazandı.BEUN Mühendislik Fakültesi akademisyenleri tarafından geliştirilen sistem; herhangi bir bölge, mahalle, cadde, ev/iş yeri çevresi veya içerisindeki bölümlerde anlık, günlük, aylık ve yıllık yaşam kalitesini ölçmek ve izlemek amacıyla kullanılan sensör tabanlı bir çözüm sunuyor. Önerilen sensör sistemi ile başlangıçta veriler toplanacak. Daha sonra sensör sistemi, belirlenen lokasyonlara sabitlenerek bu sayede gerçek zamanlı verilere ulaşım imkânı tanıyacak. Tescillenen faydalı modelin Üniversitenin akademik başarılarına bir yenisini daha eklemekten mutluluk duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu ve Prof. Dr. Bayar, “Bilimsel araştırma sürecimizde desteklerini bizden esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. Özölçer ise üniversite olarak bilimsel çalışmaların yanı sıra toplum için somut faydalar sağlayacak projeler üretmeye de odaklandıklarını vurguladığı açıklamasını, şöyle sürdürdü: “BEUN olarak öğretim üyelerimizin ve araştırmacılarımızın geliştirdiği bu tür yenilikçi projeler, Üniversitemizin araştırma ve teknoloji alanındaki güçlü potansiyelini ortaya koymaktadır. Yaşam kalitesini izlemeye yönelik bu sistem, halk sağlığına katkı sağlarken aynı zamanda çevresel faktörlerin insan yaşamı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza da yardımcı olacağını düşünüyorum. Bu düşüncelerle Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ile Prof. Dr. Gökhan Bayar’ı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” Açıklamada, BEUN’un Akademik başarıları ve nitelikli bilimsel projeleriyle öne çıktığı ve gelecekte de inovasyon ve araştırma alanındaki güçlü katkılarına devam edeceğinin öngörüldüğüne vurgu yapıldı.
![]() ![]() YORUM EKLE
![]() Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET |
![]()
Şu anda 42 kişi online
Toplam ziyaret : 81.465.858 ![]() ![]() Devamını oku » 15.04.2025 11:32:03 tarihinde yazıldı 340 kez okundu ![]() ![]() Devamını oku » 10.03.2025 10:24:15 tarihinde yazıldı 941 kez okundu ![]() Devamını oku » 15.04.2025 11:45:12 tarihinde yazıldı 253 kez okundu ![]() ![]() Devamını oku » 11.02.2025 13:02:26 tarihinde yazıldı 734 kez okundu |