| |||
FİLYOS/TOSYALI BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR![]() (Haber: Orhan Akyüz) - Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, “Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), stratejik durumu sebebiyle Filyos Limanı’na kimseyi sokamıyor. Ama 2027’de liman devreye gireceğine göre, 2025-2026 yıllarında serbest bölgeyle ilgili de girişimlerin ortaya çıkacağını ve oranın da bir yönetici şirkete, yatırımcı şirkete kavuşacağını düşünüyorum” dedi. Demir, kendisini makamında ziyaret eden Hakimiyet Yayın Grubu Zonguldak Bölge Sorumlusu Gazeteci Orhan Akyüz’ün, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Türkiye'nin en büyük 5 yatırımı arasında yer alan Filyos Vadisi Projesi’nde Tosyalı Holding’in yatırımına” ilişkin sorusunu yanıtladı. ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Demir, şunları söyledi: “Projenin 3 yeni unsuru var; birisi 25 milyon ton kapasiteli liman, diğeri 11 bin 500 dönüm büyüklüğündeki serbest bölgesi ve üçüncü en önemli unsuru da 6 bin dönüm diye başlangıçta ilan edilmiş olan endüstri bölgesi. Endüstri bölgelerinde bir yönetici şirket tayin edildikten sonra o bölgenin altyapı yatırımlarını yönetici şirketinin yapması ve hem kendi yatırımlarını, hem de başka yatırımcılara yer hazırlaması bekleniyor. Filyos’taki 6 bin dönüm olan endüstri bölgesi de başlangıçta Tosyalı Holding yönetici şirketi olarak tayin edildi. Endüstri bölgesinin altyapı çalışmalarına başladıktan sonra Türk gazı bölgede keşfedilince Tosyalı Holding’e tahsis edilmiş alanın yaklaşık yarısı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na devredildi, holding de endüstri planlamayı yeniden yapmak durumunda kaldılar.” TOSYALI’DAN 1.8 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM Türkiye Cumhuriyeti’nin net ithalatçı olduğu bir sektör konumundaki Tosyalı Holding’in, gübre ve endüstriyel lastikler alanında fabrika kurma kararı aldığına dikkati çeken Başkan Demir, şöyle devam etti: “Bu fabrika, hem Filyos bölgesinde üretilen Türk gazını ham madde olarak kullanacak, yetmezse yurt dışından da doğal gaz getirerek orada işleyecek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ithalatçı olduğu için çok büyük miktarlarda cari açık verdiği yani yurt dışına dolarları gönderdiğimiz sektörde yatırım yaparak bu sektördeki hem cari açığı azaltmış olacak hem de Çaycuma Filyos bölgesinde ciddi bir istihdama ve ciddi bir ekonomik hareketliliğe vesile olacak. Filyos’a, Tosyalı Holding’in yanlış hatırlamıyorsam 1 milyar 800 milyon dolarlık yatırımından bahsediyoruz.”
Başkan Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tosyalı Holding’in orada bu yatırım niyeti duyurulmasının ardından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları alındıktan sonra çevre örgütleri ile bir davalık süreç oldu. Ama benim bildiğim kadarıyla mahkeme süreci Tosyalı Holding’in yatırımını destekleyecek mahiyette ilerliyor. Tosyalı Holding’in yapacağı gübre fabrikası… Yani şöyle ki o gübrenin bir yan ürünü doğal gazı alıp işliyorsunuz, ana ürün gübre, onun yanında belli miktarlarda endüstriyel asitler de üretilmiş oluyor benim bildiğim kadarıyla… Tabi ki sağlıklı bilgiyi mahkemeden edinmiş değilim, ama duyduğum kadarıyla çevre örgütlerinin açtığı dava süreci dosyada holdingin lehine devam ediyor. Bu yapılacak fabrikanın çevreye olumsuz etkisi olmayacağı yönünde bir karar var diye benim bilgim en azından bu yönde… Dolayısıyla o da çok stratejik bir yatırım olacak, hem ülke ekonomisine ciddi katkılar verecek, hem yurt dışına gönderdiğimiz milyarlarca doların belki önüne geçmiş olacak, hem de bizim Çaycuma’mıza, Zonguldak’ımıza, Filyos’umuza çok ciddi bir ekonomik hareketlilik kazandıracak diye düşünüyorum. Ayrıca istihdamı da destekleyeceği, işte nakliye başta olmak üzere yan sektörlerde muhakkak olacaktır. Bunun dışında başka bir yatırım yok serbest bölge alanıyla ilgili olarak… Çeşitli tasarruflar, girişimler var, ama serbest bölge konusunda Ticaret Bakanlığı henüz bir yönetici, şirket ya da yatırımcı belirlemiş değil, orası hala tekliflere açık vaziyette…” GİRİŞİMCİLER ORTAYA ÇIKACAKTIR Serbest bölgenin gidişatını belirleyecek sürecin Filyos Limanı’nın hizmete girme tarihinin netleşmesiyle kesinlik kazanacağına işaret eden Başkan Demir, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yani 2026 sonuna kadar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, stratejik durumu sebebiyle Filyos Limanı’na kimseyi sokamıyor. Ama 2027’de liman devreye gireceğine göre, 2025-2026 yıllarında serbest bölgeyle ilgili de girişimlerin ortaya çıkacağını ve oranın da bir yönetici şirkete, yatırımcı şirkete kavuşacağını düşünüyorum.” TOSYALI AİLESİ KİMDİR? 1961 yılı Hatay doğumlu olan Fuat Tosyalı, 1967 yılında ilköğretimle birlikte babasının yanında çıraklıkla meslek hayatına başladı, 1988 yılında da aile üyeleriyle birlikte Tosyalı Metal A.Ş. şirketini kurdu. Bu arada Tosyalı Metal A.Ş’nin ardından Tosyalı Demir Çelik A.Ş. ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstri A.Ş. şirketleri faaliyete geçti. Fuat Tosyalı, Türk iş insanı ve demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Tosyalı Holding'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Tosyalı, ayrıca Türkiye'nin köklü ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC'nin de 2021 yılından beri yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.
Fotoğrafta: Tosyalı Holding’in hissedarlarından Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı (Ortada), kardeşleri Fatih Tosyalı (solda) ve Ayhan Tosyalı birlikte görülüyor.
![]() ![]() YORUM EKLE
![]() Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET |
![]() ![]()
Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 80.747.783 ![]() ![]() Devamını oku » 25.02.2025 11:22:26 tarihinde yazıldı 333 kez okundu ![]() ![]() Devamını oku » 10.03.2025 10:24:15 tarihinde yazıldı 395 kez okundu ![]() ![]() Devamını oku » 11.02.2025 13:02:26 tarihinde yazıldı 473 kez okundu |