(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

IŞTEN ÇIKARILMA KORKUSU YAŞIYORLAR!!!

 

(Haber: Orhan Akyüz)  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, “çok acil köklü ve kalıcı bir çözüm bulunmazsa önümüzdeki şubat ayında bu kalan 2 bin 700 çalışanın da çok büyük bir bölümünün işten çıkartılması ve bu iş yerlerinin tasfiye edilmesi riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

Zonguldak ZTSO’daki makamında, Hakimiyet Yayın Grubu Zonguldak Bölge Sorumlusu Gazeteci Orhan Akyüz’ün, “Zonguldak’ta Rödovans sistemiyle kömür üretimi yapılan ocakların durumuna” yönelik sorusunu yanıtlayan Demir, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun TTK) üretime değer görmeyip terk ettiği rezervlerin rödovans usulü ile özel şirketlere devrini anlattı.

2011 yılı itibariyle özel sektör maden işletmeleri, TTK’nın terk ettiği sahalarda 1 milyon 100 bin ton üretim yaparak ekonomiye önemli oranda katma değer sağlandığını belirten Demir, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“2014 yılında Soma ve Ermenek’teki maden kazaları meydana geldi, toplumda da ciddi bir infial ortaya çıktı ve 300’den fazla madenci tek bir kazada hayatını kaybetti. Tabi ki siyaset kurumu burada çok acil bir şekilde kamuoyunun oluşan tepkisini normalleştirmek, nötralize etmek için iki asgari ücret uygulaması gibi işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünde yeni mevzuatların devreye alınmasıyla ilgili bir tedbir aldı. 2014’ün eylül ayında biz buna ‘Soma Yasası’ takmıştık. O tarihte bizde Rödovans işletmecileri adına bakan beye, ‘getirilen bu ek maliyetler neredeyse bizim özel saha işletmecilerin ton başına maliyetlerini iki katına kadar yükseltti. Biz bu sahaları alırken elbette bir ihaleyle ve bir sözleşmeyle devraldık, devlet otoritesi kullanılarak tek taraflı bizim maliyetimiz iki katına kadar artırıldı, dolayısıyla bu telafi edilmezse bu sahalarda üretim yapmak mümkün değil’ dedik. O dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlıkta bize, ‘siz merak etmeyin, önce çalışan tarafının yani işçi tarafının problemlerini gidermek zorundaydık, biz bu yaptığımız düzenlemelerle oluşan her bir kuruş ek maliyeti telafi edecek mekanizmaları da yürürlüğe koyacağız, siz üretim faaliyetlerinize ve yatırım faaliyetlerinize devam edin. Zonguldak‘tan çıkacak her bir ton kömür bizim için kıymetlidir’ dedi. Lakin aradan geçen 10 yıllık sürede, yani 2014’ten 2024’e geldiğimiz süreçte desteklemeyle, telafiyle ilgili önemli düzenleme yapılmasına rağmen oluşan maliyetler bir türlü tam anlamıyla karşılanmadı ve geldiğimiz noktada geçen yıl itibarıyla de tasarruf tedbirleri sebebiyle verilen bu telafi miktarı sanki bir bonusmuş, teşvikmiş gibi bunlardan vazgeçeceği bu düzenlemenin de kaldırılacağı söylendi. Yani devlet bizim işletmecilerimizde oluşan maliyetleri telafi edeceği sözünü tutmadığı gibi yetersiz olan telafi mekanizmasını da artık bu yıl itibarıyla devreden kaldırmış oldu. Şu anda üretici firmalarımızın, 2014’ten 2024’e geldiğimiz süreçte çalışan sayıları 5 bin 500’lerden 2 bin 700’e kadar düşmüş durumda ve bu konuya çok acil köklü ve kalıcı bir çözüm bulunmazsa önümüzdeki şubat ayında bu kalan 2 bin 700 çalışanın da çok büyük bir bölümünün işten çıkartılması ve bu iş yerlerinin tasfiye edilmesi riskiyle karşı karşıyayız.”

BAKAN SÖZ VERDİ!

Başkan Demir, yaşanan sorunu AK Parti Milletvekili Ahmet Çolakoğlu bire birlikte gittikleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a aktardıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Sayın bakan da sağ olsun, biz hala aynı noktadayız diyerek, ‘Zonguldak‘tan yapılacak üretim bizim için son derece kıymetli, şubat ayı sonuna kadar bir yasal düzenleme hazırlığı içindeyiz, yerli kömürden üretilen elektriğe destek vererek bu problemi aşacağız’ sözünü verdi. Zonguldak’ta üretim yapan firmaları rahat ettireceklerini, merak edilmemesini istediler. Bizde şu anda bu sözün milletvekillerimiz ve AK parti İl Başkanımız Mustafa Çağlayan üzerinden konunun takipçisiyiz.
İnşallah şubat ayının ilk haftalarında bu düzenleme yürürlüğe girerse, arkadaşlarımız tekrar üretime, yatırıma ve istihdama ağırlık verecekler. Ama şubat ayında da bu konuya bir çözüm bulunmazsa çok hızlı bir şekilde Zonguldak ekonomisine, yerel ekonomiye çok ciddi katkıları olan bir sektörü (Rödovans işletmeciliği) kaybetme riskiyle karşı karşıyayız.”

RÖDOVANS NEDİR?

Rödovans , maden ruhsat sahalarının işletme hakkının özü kendisinde kalması koşuluyla hak sahibi tarafından sözleşme ile gerçek veya tüzel bir kişiye bir süre tahsis edilmesidir. Rödovans sözleşmesi, tam iki tarafa borç yükleyen atipik bir özel hukuk sözleşmesidir. Sözleşmenin tarafları ise maden ruhsat sahibi ile maden alanının işletme hakkını devralacak üçüncü kişidir.

 




Bu sayfayı yazdır

28.01.2025 16:12:28

Bu haber 973 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 24 kişi online
Toplam ziyaret : 81.175.327

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
POSBIYIK İSTİFA EDER Mİ? / BU KADAR DA OLMAZ!..


Devamını oku »

13.03.2025 11:24:22 tarihinde yazıldı
615 kez okundu

MİDE KANSERİNDE ENDOSKOPİK TEDAVİ


Devamını oku »

10.03.2025 10:24:15 tarihinde yazıldı
825 kez okundu

SAĞLIKLI KEMİKLER İÇİN 7 ALTIN KURAL


Devamını oku »

24.03.2025 12:29:05 tarihinde yazıldı
132 kez okundu

TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
GEÇ OLMADAN VEDALAŞIN…


Devamını oku »

11.02.2025 13:02:26 tarihinde yazıldı
639 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

DEĞER BÖYLE BİRŞEY!..




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri