(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KONU BAŞLIĞI; YEŞİL ENERJİ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa, Türkiye’nin her yıl 38 milyon ton taşkömürünü ithal etmek durumunda kaldığını ifade ederek öncelikle yerli üretimin desteklenerek bu açığın kapatılması gerektiğini bildirdi.

GMİS Basın bürosundan yapılan yazılı açıklaya göre, Arslanboğa, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Ankara’da düzenlediği ‘Türkiye'de Adil Geçiş Stratejileri: Zonguldak Örneği’ toplantısına katıldı.

Arslanboğa, toplantının sonunda yaptığı konuşmada, Taşkömürünün ülke ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu ve bunun uzun yıllar devam edeceğini belirtti.

Amasra’da 14 Ekim 2022’de yaşanan maden faciasında yaşamını yitiren 43 madenciyi bir kez daha saygı ile andıklarını, GMİS Genel Başkanı Hakan yeşilin de düzenlenen anma programı nedeniyle toplantıya katılamadığını hatırlatan Aslanboğa, konuşmasını şöyle sürdürdü:

ZONGULDAK, TAŞ KÖMÜRÜ İLE VAR OLMUŞTUR

“Bugün bu etkinlikte, yeşil dönüşüme yönelik eylem planı ve politika alanlarını, karbon emisyonlarının sıfırlanmasını, enerji sektörünün karbondan arındırılmasını, çevre dostu teknolojilere yatırım yapılmasını Zonguldak Kömür Havzası özelinde tartışıyoruz.
Zonguldak, hepimizin de bildiği gibi taşkömürüyle var olmuş, bu yönüyle ülkemizin ekonomisine ve sanayisine büyük katkılar sunmuş bir ildir. Koklaşabilir özelliğiyle demir-çelik sanayisinin, yüksek kalorisiyle diğer sanayinin, düşük kalorili bölümüyle de elektrik enerjisi üretiminin ana girdisi olan taşkömürü, bu nedenlerle sadece Zonguldak için değil aynı zamanda Türkiye’nin sanayileşmesini ve gelişmesini sürdürmesi için stratejik bir öneme sahiptir. Özellikle demir-çelik üretiminde taşkömürünün yerine kullanılabilecek bir başka kaynak bulunmamaktadır.
Elbette Zonguldak ve bölgesinin, farklı alanlarda ekonomik faaliyetlerini çeşitlendirmesine ve kalkınma sürecini farklı ekonomik alanlarda da geliştirmesine ihtiyaç duyduğu açıktır.
Ancak gelişmenin ve kalkınmanın ana sektörleri olan demir-çelik sanayisi ve diğer sanayiyi besleyen taşkömüründen Türkiye’nin vazgeçmesi daha uzun yıllar mümkün görünmemektedir.

TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ ÜRETİMİNİ ARTTIRMALI

Türkiye, 2023 yılında 38 milyon tona yakın taşkömürünü ithal etmiştir. Bu ithalatın yaklaşık 4,5-5 milyon tonluk bölümü koklaşabilir taşkömürüdür. Bu nedenle Türkiye, öncelikle taşkömüründe de dışa bağımlılığı azaltacak adımlar atmak, kendi doğal kaynağının üretimini artırmak zorundadır. Türkiye’nin ekonomik gerçekliği budur.
Karbon salınımını minimuma indirecek çevre dostu teknolojileri geliştirmeye odaklanmak, sektörlere bu yönde yatırımlar yapılmasını ve böylece çevreye etkilerinin en aza indirilmesini sağlamak doğru bir yaklaşım olacaktır.”

KONU BAŞLIĞI YEŞİL ENERJİ

Türk-Alman Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, TEPAV Kurucu Direktörü  Prof. Dr. Güven Sak, Almanya Ruhr Üniversitesi Kaynak Ekonomisi ve Sürdürülebilirlik Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Andreas Loeschel, ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Daire Başkanı Ayşin Turpancı, TEPAV Sürdürülebillirlik Programı Direktörü  Dr. Sibel Güven ve GMİS Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa’nın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Türkiye’de ki yeşil enerji dönüşümünde Zonguldak ve bölgesi ele alındı.




Bu sayfayı yazdır

17.10.2024 09:12:25

Bu haber 138 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)





Şu anda 35 kişi online
Toplam ziyaret : 78.602.272

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
BİRAZ ABARTILI BULDUM!


Devamını oku »

15.10.2024 11:18:25 tarihinde yazıldı
278 kez okundu

Erken yaş mide kanseri: Kimler risk altında !


Devamını oku »

30.09.2024 11:15:25 tarihinde yazıldı
430 kez okundu

TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
SAĞLIK OLSUN….


Devamını oku »

29.08.2024 10:26:01 tarihinde yazıldı
772 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

SLOGAN TAM DA OTURMUŞ!




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri