(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

MÜFETTİŞLER’DEN SIKI DENETİM!

(Haber: Orhan Akyüz) - Zonguldak’taki özel kömür ocağı işletmelerinin, müfettişler tarafından denetime tabi tutulduğu öğrenildi.

Hakimiyet Yayın Grubu Zonguldak Bölge Sorumlusu Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Maden Yasası'nın 2004'de yürürlüğe girmesiyle emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) 1989'dan itibaren faaliyet gösteren ocaklarının üretimi durdurularak atıl sahalar kurum tarafından yeniden rödevans (kiralama) ihaleye açılıp kiralandı.

Diğer yandan da TTK'nın çalıştırmadığı kömürün yanı sıra kuvars kumu, kil ve boksit sahaları özel sektöre kiralandı.

TTK'ya kömür üretimlerinin karşılığında kira ödeyen özel işletmeler, yasal güvenceye kavuşmalarının ardından devlet hakkı olarak İl Özel İdare Müdürlüğü ve Hazine'ye de pay ödüyorlar.

İHBAR MI VAR RUTİN DENETLEME Mİ?

Zonguldak’ta 1989'dan itibaren günümüze dek dile kolay 35 yıldır faaliyet gösteren özel maden ocaklarında kimi zaman yaralamalı kimi zaman da ölümlü iş kazalarının yaşandığı kamuoyuna yansıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan kente gelen 3 kişiden oluştuğu öğrenilen müfettişlerin, özel kömür ocaklarını yapılan ihbar üzerine mi rutin olarak mı denetledikleri merak uyandırıyor.

MEVZUATTAN TAVİZ VERMİYORLAR

Müfettişlerin, özel kömür ocaklarında işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden tedbirlerin alınıp alınmadığını yönelik denetimlerini mevzuata uygun olarak titizlikle hassasiyet göstererek yaptıkları bildirildi.

16 KÖMÜR SAHASI VARDI

Bu arada TTK Genel Müdürlüğü’nün 2023 verilerine göre, TTK’ya ait bölgelerden Üzülmez’de 6, Karadon’da 9 ve Kozlu’da 1 olmak üzere toplamda 16 rödevans işletmecisi faaliyet gösteriyor.

RÖDEVANS NEDİR?

Rödevans, maden ruhsat sahalarının işletme hakkının özü kendisinde kalması koşuluyla hak sahibi tarafından sözleşme ile gerçek veya tüzel bir kişiye bir süre tahsis edilmesidir.

Rödevans sözleşmesi, tam iki tarafa borç yükleyen atipik bir özel hukuk sözleşmesidir. Sözleşmenin tarafları ise maden ruhsat sahibi ile maden alanının işletme hakkını devralacak üçüncü kişidir.




Bu sayfayı yazdır

24.07.2024 11:43:08

Bu haber 592 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)





Şu anda 16 kişi online
Toplam ziyaret : 77.969.457

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
ERDEMİR’İN ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ OLMASI


Devamını oku »

5.09.2024 13:04:10 tarihinde yazıldı
203 kez okundu

TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
SAĞLIK OLSUN….


Devamını oku »

29.08.2024 10:26:01 tarihinde yazıldı
232 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

DAHA DURUN BAKALIM!




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri