(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YÜZLERİNİ BURUŞTURDULAR!

(Haber: Orhan Akyüz) - Zonguldak’ın merkez ilçeye bağlı Elvanpazarcık beldesi ile Kardeşler Köyü’nün Kokaksu mevkisindeki Harmakaya Şelaleleri’ni görmeye giden bazı turistler hayal kırıklığı yaşadılar.

YÜZLERİNİ BURUŞTURDULAR

Hakimiyet Yayın Grubu Zonguldak Bölge Sorumlusu Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Zonguldak’a il dışından günübirlik gelen turistler, tanıdıklarının tavsiyesi üzerine gitmek istedikleri Harmankaya Şelaleleri’nin kanyonunun girişindeki mezbelelik görüntü kirliliğini gördüklerinde adeta şaşkına dönerek yüzlerini buruşturdular.

“GÖRMEK İSTEMEYEREK KANYONUN GİRİŞİNDEN DÖNDÜLER”

Turistlere rehberlik yapan kişi, whatsApp üzerinden gazeteci Akyüz’e gönderdiği görüntü kirliliği yansıtan fotoğrafların yanı sıra bilgi notunda, şöyle dedi:

“Yanı başımızdaki cennet diye adlandırılan Harmankaya Şelaleleri’nin kanyon girişinin görüntü kirliliği, fotoğraflarda görüldüğü gibi apaçık ortada. Kanyonun girişinde inşaat atıkları ve kime ya da kimlere ait olduğunu bilmediğimiz malzemeler, çocuk parkının zemininin kullanılmaya elverişsiz olması, çöpler v.b gelişigüzel bırakılmış vaziyetteler. Burasının kıymeti bilinmez mi? Ne yazık ki yazıklar olsun demekten başka elimizden bir şey gelmiyor. İnanın ki böyle bir görüntü kirliliğini beklemiyordum, şehrimiz adına utandım diyebilirim. Tabii ki asıl utanması gerekenler buranın mezbelelik halinde olmasına vesile olanlardır. Bu arada misafirlerimiz içlerine sinmediğini belirterek ikna etmeye çalışmama rağmen şelaleleri görmek istemeden kanyonun girişinden araçlarıyla döndüler. Bu zihniyetle turizm sektöründe bir adım ilerleyemeyeceğimiz aşikar.
Zonguldak Kömür Jeoparkı aracılığıyla emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ı turizme açmak isteyen yetkililerin dikkatine sunarım. Tam bir utanç manzarası!!!”

TÜRKİYE’NİN 113’ÜNCÜ “TABİAT ANITI” İLAN EDİLMİŞTİ

Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10'uncu Bölge Müdürlüğü, Zonguldak'ta birbirine yakın 10 şelaleden oluşan Harmankaya Şelaleleri'ni Türkiye'nin 113'üncü 'Tabiat Anıtı' olarak ilan etmişti, şelaleler ise kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta 1 metreden 10 metreye kadar değişen büyüklükte oluşmaktadır. 

HARMANKAYA ŞELALELERİ

Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün internet sitesinde, Harmankaya Şelaleleri şöyle anlatılıyor:

Şelalelerin yer aldığı vadi içine orman içindeki patika yoldan iniş yapılır. Vadinin çoğu yerinde 10 metre genişliğinde düz alanlar vardır. Vadi içinde, ortalama 1100 metrelik bir yürüyüş sonrası birinci şelale karşınıza çıkar. Birinci şelalenin hemen yanından yokuş yukarı 10 metresi yüzde 80 eğimli, 15 metresi yüzde 60 eğimli tırmanış ve yine çalılar arasındaki patikada 20 metre ilerledikten sonra birinci şelalenin akış tepesindeki vadiye inilir. Buradan 250 metre ilerleme yapıldıktan sonra ikinci şelale karşınıza çıkar. Burada da hemen şelale yanından yukarıya orman içine yüzde 70 eğimli 30 metre bir tırmanış ve tırmanıştan sonra 20 metrelik patika yoldan yüründüğünde ikinci şelalenin üzerine çıkılır. Burada vadi içinde 200 metre daha ilerledikten sonra karşınıza üçüncü şelale çıkar.

BİTKİ TÜRLERİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Parkur boyunca ziyaretçilere yemyeşil bir bitki örtüsü eşlik eder. Vadi içindeki ormanlık alanda kestane, meşe, gürgen, ıhlamur, şimşir, kızılcık, kızılağaç, kavak, çınar, karayemiş, kocayemiş, yabani elma, yabani kiraz, yabani fındık, defne, muşmula, yılkın çalısı, geyik üzümü, yabani üzüm, ovaz, ahlat, orman gülü, böğürtlen, kuşburnu gibi bitki türlerine rastlamak mümkündür. Ayrıca zılbıt, çiçekli ve çiçeksiz sarmaşık türleri, ısırgan, katırtırnağı, ballıbaba, papatya türleri, siklamen, mor menekşe, çuha çiçeği, böcek kapan, çaydanlık çiçeği, yabani çilek, yosun gibi endemikler de bulunmaktadır.




Bu sayfayı yazdır

23.07.2024 13:22:13

Bu haber 499 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)





Şu anda 25 kişi online
Toplam ziyaret : 77.969.580

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
ERDEMİR’İN ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ OLMASI


Devamını oku »

5.09.2024 13:04:10 tarihinde yazıldı
203 kez okundu

TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
SAĞLIK OLSUN….


Devamını oku »

29.08.2024 10:26:01 tarihinde yazıldı
232 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

DAHA DURUN BAKALIM!




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri