(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

‘SOMA, SOM ALTIN OLSA’!

EREĞLİ

Yazdığı ‘Kömürkirchen’ adlı şiir kitabının satışından elde edeceği geliri, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden şehitlerinin çocuklarına aktarmak üzere Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde gelen Şair Yaşar Miraç, Zonguldak’ta, bugüne kadar yaşanan maden facialarını anlatacak film ya da dizi senaryosu yazmayı düşündüğünü bildirdi.

Karadeniz Ereğli Turkuaz Kültür Sanat Derneği katkısıyla, ‘imza günü’ ve ‘söyleşi’ amacıyla ilçeye gelen Yaşar Miraç, dernek lokalinde Hakimiyet’e yaptığı açıklamada, Soma’nın simgeleştiğini söyledi.
Kitaptan elde edeceği geliri ise faciada yaşamlarını yitiren işçilerin çocukları için kullanacağını anlatan Miraç, şöyle konuştu:
“Soma bir simgedir. Daha önce Zonguldak’ta, Kozlu’da verilen kayıplar, hepsinde Soma, Ermenek; bunlar simgeliyor. Geçmişte madenlerde hayatlarını kaybeden maden işçilerinin ailelerine baş sağlığı diliyorum. Yaraları inşallah sarılmıştır.
Bu kitap, 20 yıl Almanya’da yaşadığım Gelsenkirchen kenti de aynı Soma ve Zonguldak gibi kömür kenti olduğu için bir bağlantı kurduk. Kömür ve kömür işçileri üzerine yazdığım bu şiirleri topladığım bu kitaba Soma ile ilgili birkaç şiir de ekledim. Böyle bir ‘çam sakızı çoban armağanı’ diyebileceğimiz küçük bir yardım etkinliğidir bu. Bu kitabın geliri o kadar büyük bir şey değil ama simgesel değeri vardır. Oradaki çocuklara, muhtaç ve en zor durumda olan işçi ailelerinin çocuklarına bunu vermeyi düşünüyoruz.”

KOZLU’ KİTAP OLACAK, BELGESELİ ÇEKİLECEK…  
Şair Miraç, ‘Soma Yasası olarak bilinen haklardan, Zonguldak’ta ve diğer kentlerdeki madenlerde hayatlarını kaybeden işçilerin ailelerinin de yararlanması’ yönünde sorulan soru üzerine ise şu ifadeleri kullandı:
“Şiir olarak olmasa bile, ilerleyen tarihte Kozlu’ya geleceğim. Kozlu’da 93 yılında olan o büyük felaketi hiçbir zaman unutmuyorum. O felaketti yaşamını yitirenlerin aileleriyle görüşeceğim. O günden bugüne ne değişti, ne kadar ilgi gösterildi, ne kadar tedbir alındı, bunları da işin içine katarak araştırma yapmayı düşünüyorum. Bunu, belgeleriyle kitaplaştırmak istiyorum. Bundan da yola çıkılarak belki bir dizi ya da belgesel dizi olabilir. Böyle bir projem var. Bu konuda bazı arkadaşlarla temaslarım var. Onlardan bir iki tanesi de benimle birlikte Kozlu’ya gelecek.”

BİLGİN: ÇOK BÜYÜK BİR DEĞER
Karadeniz Ereğli Turkuaz Kültür Sanat Derneği Cihangir Bilgin de, şair Miraç’ın önemli bir değer olduğunu kaydederek, “toplumcu bakışıyla Yaşar Miraç bizim için çok büyük bir değerdir. Özellikle, madenci şehrinde olduğumuzdan,  ‘Kömürkirchen’ adlı kitabı yazdığı için, bu kitapta verdiği emeği insanlarla paylaşmak, onlara duyurmak ve katkıda bulunmak istedik” diye konuştu.

ALMAN GAZETELERE MANŞET OLAN ŞİİRİ, HAKİMİYET GAZETESİ İÇİN OKUDU
Şair Yaşar Miraç, Alman gazetelerinin manşetlerde yer verdiğini belirttiği, Kömürkirchen kitabının arka kapağında iki dilde yazılan ‘Dilek’ adlı şiirini Hakimiyet Gazetesi takipçileri için ‘özel’ okudu.
Aynı kitapta, Soma’da oğlunu kaybeden bir annenin ağıtının yer aldığı ‘Soma Ana’ adlı şiiri besteleyen Cihangir Bilgin de, sazı curayla Soma Ana türküsünü söyledi.

 

 




Bu sayfayı yazdır

10.04.2016 22:37:11

Bu haber 2454 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 45 kişi online
Toplam ziyaret : 81.289.128

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
POSBIYIK İSTİFA EDER Mİ? / BU KADAR DA OLMAZ!..


Devamını oku »

13.03.2025 11:24:22 tarihinde yazıldı
678 kez okundu

MİDE KANSERİNDE ENDOSKOPİK TEDAVİ


Devamını oku »

10.03.2025 10:24:15 tarihinde yazıldı
871 kez okundu

TEKNOLOJİNİN ORTOPEDİK YAN ETKİLERİ


Devamını oku »

8.04.2025 13:06:11 tarihinde yazıldı
197 kez okundu

TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
GEÇ OLMADAN VEDALAŞIN…


Devamını oku »

11.02.2025 13:02:26 tarihinde yazıldı
678 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

DEĞER BÖYLE BİRŞEY!..




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri